מים.

היחס בין ניסוך המים לבריאת העולם בפרשת בראשית.
הרב שג”ר, ר’ נחמן ואביתר בנאי 😉

“אמר רבה ברבר חנה אמר ר’ יוחנן: שיתין [תהומות] מששת ימי בראשית נבראו…תנא דבי רבי ישמעאל: ‘בראשית’, אל תקרי בראשית אלא ‘ברא שית'”.
[סוכה מט’ ע”א]
אבן השתיה נקראת כך משום שהיא מהווה תשתית לבריאת העולם, ומשום שתשתית זו מיוסדת על תהומות המכונות – שיתין. התהום הזו נוצרה כתוצאה מהבדלת המים למים ביום השני לבריאת העולם.
הבדלה זו יצרה תהום הכרויה בעומק הבריאה כחלק מהבריאה עצמה, וזוהי השניות והמחלוקת: ‘למה אין כתיב ב[יום] שני כי טוב?…ר’ חנינא אומר שבו נבראת מחלוקת שנאמר “ויהי מבדיל בין מים למים”. בעקבותיה המים בוכים: ‘מים התחתונים נקראו מים בוכים, ולמה נקראו מים בוכים? כי בשעה שחלק הקב”ה את המים, נתן אלו למעלה ואלו למטה, התחילו מים התחתונים בוכים…אמר רבי אבא – בבכי נתפרשו המים התחתונים מן העליונים, אמרו: אוי לנו שלא זכינו להיות למעלה להיות קרובים ליוצרנו.”
אז עכשיו אנחנו עומדים בין המים למים. בין ניסוך המים של חג הסוכות, לבין המים הבוכים של בריאת העולם. ומה הקשר ביניהם?
שתי תהומות כרויות בעומק ההוויה והבריאה:
1. התהום שבין אדם לחבירו. 2. הקרע בין העולם לבין הנוכחות האלוקית.

בתורה סד’ של ר’ נחמן, הוא מזהה את התהומות האלה כ’חלל הפנוי’ שמאפשר את בריאת העולם. במסכת אבות נאמר “כל חיי גדלתי בין חכמים” – ר’ נחמן אומר “הוא בחינת החלל הפנוי שנתהווה ונעשה בין החכמים על ידי הפירוד והמחלוקת שיש ביניהם…כי אם היו כולם אחד, אין שייך לומר “בין החכמים”..ובתוך החלל הפנוי הזה נעשה בריאת העולם”.
הבכי של המים התחתונים מבטא את הקרע הזה היטב, ולכן, המדרש על המים התחתונים מסתיים כך:
“מה עשו? העיזו פניהם ובקעו תהומות ובקשו לעלות עד שגער בהן הקב”ה…
אמר להם הקב”ה הואיל ולכבודי עשיתן כל כך –
אין להם רשות למים העליונים לומר שירה עד שיטלו רשות מכם שנא’ “מקולות מים רבים אדירים – משברי ים אדיר במרום ה'”
ולא עוד אלא שעתידין אתם ליקרב על גבי מזבח במלח וניסוך המים”.

ניסוך המים הוא התיקון לתהום החלל הפנוי שבין אדם לאלוקיו, ולפער התהומי שבין איש לרעהו. לכן סוכות הוא החתימה של הימים הנוראים, שבהם אנו נשאלים: האם נוכל להתפייס עם הזולת? האם נוכל למחול לו בלב שלם? האם יוכל הוא למחלו לנו? לכול ידוע עד כמה קשה התפייסות זו, שכן היא דורשת להתגבר על אותה שניות עמוקה היורדת ונוקבת עד השיתין של העולם.
וזהו הקשר העמוק בין ניסוך המים לבין ההבדלה בין מים למים. ניסוך המים הוא התשובה לבכי של המים התחתונים. אותן שיתין של הבריאה יורדים עמוק עמוק מתחת למזבח, וניסוך המים על-גבי המזבח, מבקש לרדת עד תהומות הבריאה ולהביא לפיוס ושלום בעולם.
[על-פי המאמר “בדעת תהומות נבקעו – יארצייט לר’ נחמן”
מתוך הספר “בצל האמונה” של הרב שג”ר.]

בברכת שנה חדשה מבראשית,
שנדע להתפייס עם עצמינו ועם אלוקינו,
להחזיר את המים למעלה, למקומם המקורי,
שנדע להתחדש ולהתחיל מחדש בכל פעם.

* שמעתי פעם ממורי ורבי, שניגון שלוש התנועות של חב”ד מבטא את הבכי של המים התחתונים. מי ששומע את זה מתקשה להפריך את השמועה הזו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.